Skip to content

Hoe schrijf ik een persbericht?

Hoe schrijf ik een persbericht?

Hoe schrijf ik een persbericht? 

Een jubileum, overname, uitbreiding of een evenement: soms wil je iets met een groot publiek delen. Om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld de krant of een nieuwssite een bericht over jouw nieuws plaatst, kun je een persbericht sturen. Ik geef je 5 tips over het schrijven van een persbericht dat de aandacht van de redactie trekt. Of van je eigen volgers op Facebook, want bonustip: je kunt een persbericht natuurlijk ook op je eigen socials & site delen. 

Tip 1: Gebruik de 5 W’s en de H

Gebruik bij het schrijven van een persbericht de 5 W’s en de H: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe? Dit geheugensteuntje gebruiken journalisten vaak ook, om er voor te zorgen dat ze niks vergeten te melden. 

Stel dat ik een persbericht maak over de start van Dullemond Media. Dan zijn dit de antwoorden op de 5 W’s en de H:

 • Wie begint er met Dullemond Media?
  Magda Dullemond
 • Wat is Dullemond Media?
  Dullemond Media schrijft teksten, maakt foto’s, onderhoudt sociale media en verzorgt uitgaven van idee tot publicatie & verspreiding.
 • Waar is Dullemond Media?
  Wolvega
 • Wanneer start Dullemond Media?
  Op 10 augustus 2020
 • Waarom begint Dullemond Media?
  Magda Dullemond deed meer dan 15 jaar ervaring op bij verschillende krantenuitgeverijen, en start nu haar eigen mediabedrijf. 
 • Hoe begint Dullemond Media?
  Dullemond Media opereert vanaf de Plaisierbosch 59 in Wolvega. Magda Dullemond werkt daarbij samen met haar man, grafisch vormgever Alain ter Schuur. Hij is eigenaar van 24bit media & design.

Zoals je ziet, heb je na het beantwoorden van de 5 W’s en de H al aardig wat informatie verzameld. Je kunt de antwoorden gebruiken om je persbericht samen te stellen. Begin je bericht met wie, wat, waar & wanneer

Tip 2: maak het de redactie makkelijk

Een veelgemaakte vergissing is, dat mensen het echte nieuws ergens onderaan het persbericht verstoppen. Een redactie is juist altijd bezig met de vraag: is dit nieuws? Begin daarom je persbericht met de belangrijkste informatie: de Wie, Wat, Waar en Wanneer. De Waarom en Hoe volgen daarna. Eindig altijd met de naam, het mailadres en het telefoonnummer van degene die de redactie meer informatie kan geven.

Tip 3: gebruik normale taal

Sommige mensen hebben de neiging om in een persbericht opeens erg formeel te gaan doen. Lees bijvoorbeeld deze zinnen:

De officiële opening van Dullemond Media vindt plaats op maandag 10 augustus aanstaande, van half drie tot vijf in de middag. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om de opening bij te wonen.

En vergelijk dat met deze zin:

De officiële opening van Dullemond Media is op maandag 10 augustus, van 14.30 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

Dan is de tweede versie toch makkelijker te lezen en te begrijpen? Gebruik dus normale taal.

Tip 4: stuur een foto mee (en let op de rechten)

De kans dat jouw bericht wordt geplaatst, wordt veel groter als je een leuke foto meestuurt. Denk er wel om dat je niet zomaar een foto van internet mag plukken. Dit kan tot fikse boetes voor de krant of zelfs voor jou leiden. Maak het liefst zélf een foto, of zorg dat je zeker weet dat de foto rechtenvrij geplaatst mag worden.

Tip 5: bedenk een goede kop

Een redactie krijgt tientallen en soms zelfs honderden persberichten per dag. Zorg er daarom voor dat de kop van jouw persbericht direct duidelijk maakt waarom het een interessant bericht betreft. In het geval van het bericht over de start van Dullemond Media, trekt de kop ‘Een nieuw bedrijf in Wolvega!’ meer aandacht dan ‘Dullemond Media gaat van start’. Of stel dat een bedrijf het 50-jarig jubileum viert. Dan trekt ‘Jubilerend bedrijf trakteert op lekkers’ meer aandacht dan ‘Bedrijf viert 50-jarig bestaan’.

Gebruik de kop van je persbericht ook als onderwerpregel van de mail aan de redactie, om zo op te vallen tussen de massa.

Ik help je graag

Tot zover mijn tips voor het schrijven van een persbericht dat doel treft. Natuurlijk kun je het jezelf nog makkelijker maken, door mij in te schakelen voor het schrijven van jouw persbericht. Help ik je ook nog met het vinden van de juiste mailadressen. Bonus als je in Wolvega gevestigd bent: ik maak meteen een foto voor je – rechtenvrij! Mail me gerust om te overleggen over de mogelijkheden: magda@dullemondmedia.nl of gebruik mijn contactformulier

Magda Dullemond

Deel dit artikel

Recente blogs